Medine Savunması

Medine Müdafii Fahrettin Paşa KUMANDAN
Mayısta bir davetle Medine savunması oyununun prömiyerine katıldım. çok bir bilgi sahibi olmadan, hatır için gittiğim bir tiyatroydu ama çok beğendim, çok etkilendim... Birinci Dünya Savaşı sırasında Hicaz Cephesinde mücadele veren Fahrettin Paşa'nın şehri teslim etmemek için gösterdiği büyük gayreti konu alıyor.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SİZ HİÇ AT SİDİĞİ İÇTİNİZMİ???!!!.. 
ASkerler çok zor durumdaydı açlık ve sefalet hat safhadaydı. Fahrettin Paşa ve askerleri günlerce at sidiği içerek ve çekirge yiyerek, günlerce sürecek savunmayı gerçekleştiriyorlardı. Çünkü söz vermişlerdi yüce peygambere ASLA SENİ TERKETMEYECEĞİZ YA RESULALLAH....

KUMANDAN

(1868 Rusçuk / 1948 İstanbul )
Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı'nda zor şartlar altında Medine'de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine müdafaası ile bilinmektedir. "Medîne müdâfii", "Türk Kaplanı", "Çöl Kaplanı", "Medine Kahramanı" adlarıyla anılır.
Bulgaristan, Rusçuk'ta doğdu, 1877-1878 Rus Harbi’nden (93 Harbi) sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Harp Okulu)'yi ve Erkan-ı Harbiye Mektebi'ni bitirdikten sonra 1891'de kurmay yüzbaşı olarak Osmanlı ordusuna katıldı. Balkan Savaşı'nda Çatalca savunmasında ve Edirne'nin geri alınışında görev aldı.

Birinci Dünya Savaşı başladığında 4. Orduya bağlı 12. Kolordu komutanı olarak Musul'da bulunuyordu. 1915'te 4. Ordu komutan vekilliğine getirildi. Bu bölgede iken hem tehcire tabi tutulan Ermeniler'i yerleştirme işiyle uğraştı, hem de Urfa, Zeytun, Musadağı ve Haçin Ermeni isyanlarını bastırdı.

1916'da 4. Ordu komutanı Cemal Paşa tarafından Medine'ye gönderildi. İngilizler'in desteğinde isyana girişen Şerif Hüseyin ordusuna karşı, kısıtlı imkanlara rağmen yaptığı Medine müdafaası büyük takdir topladı.

Thomas Edward Lawrence'ın "Çöl kaplanı" lakabını taktığı Fahreddin Paşa, Medine Kuşatması'ndan sonra savaş esiri olarak önce 27 Ocak 1919'da Mısır'a daha sonra da 5 Ağustos 1919'da Malta'ya sürgün edildi Sürgün sırasında, savaş suçlularını yargılamak üzere işgalci devletler tarafından İstanbul'da mahkemece ölüme mahkum edildi. Ancak Ankara Hükümeti'nin gayretleriyle 8 Nisan 1921'de Malta'dan kurtulduktan sonra Eylül 1921'de Milli Mücadele'ye katılmak üzere Ankara'ya geldi. 9 Kasım 1921'de TBMM tarafından Afganistan Büyükelçiliğine tayin edildi. Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli rol oynadı.

1936'da Ferik Korgeneral rütbesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye ayrılan Fahreddin Paşa, 22 Kasım 1948'de vefat etti. Vasiyeti üzerine Aşiyan Mezarlığına defnedildi.

Ruhu şâd olsun!

YAPIM: İLETİ MEDYA
ESER: İSMAİL BİLGİN
YÖNETMEN: KENAN KORKMAZ
SENERYO: YUSUF AKÇAY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder